Grad Velika Gorica

Iz medija

Nakon 19 godina izgradit će se škola u Novom Čiču

novocice,skolaVečernji list od 10.04.2010. donosi tekst Lane Kovačević o projektu nove osnovne škole u Novom Čiču, koju će pohađati 500 učenika velikogoričkog područja.

Nakon 19 godina u Velikoj Gorici bit će izgrađena nova osnovna škola. Riječ je o područnoj školi, na zemljištu koje će darovnicom Gradu darovati župna crkva svetog Ivana Krstitelja u Novom Čiču, točnije Zagrebačka nadbiskupija.

Novac već osiguran

Za novu školu gotov je idejni projekt, a za 15 dana Ministarstvo obrazovanja znanosti i sporta raspisat će natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta.

Novac za gradnju škole, 15 milijuna kuna već je osiguran u proračunu RH, a njezina izgradnja počet će kad se prikupi potrebna dokumentacija i ishodi građevinska dozvola. Površina škole bit će 2243,50 četvornih metara, a pohađat će je 500-tinjak učenika, od toga će od prvog do četvrtog razreda biti upisano 200, a od petog do osmog 300 učenika.

U prizemlju škole, prema idejnom projektu, bit će četiri učionice razredne nastave, kuhinja, knjižnica, učionice za produženi boravak, a na prvome katu učionice za ostale predmete. Centralni dio škole namijenjen je ravnateljstvu.

– Izgradnja te škole u Novom Čiču svakako je jedan od prioriteta jer postojeća zgrada koju trenutačno pohađa 150 učenika ne odgovara ni prostornim, ni pedagoškim standardima. Nastava će biti organizirana u dva turnusa. Novu će školu pohađati učenici Bukevja i Veleševca, time bi se riješilo cijelo upisno područje Posavine i Turopolja – poručio je Ervin Kolarec, dogradonačelnik Velike Gorice.

Većina učenika koji žive u Novom Čiču i okolici sada pohađaju Osnovnu školu Vukovina u kojoj je ukupno 950 đaka.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što će nakon toliko godina Gorica dobiti potpuno novu školu, naravno kada se riješi sva potrebna dokumentacija. Sve to rezultat je dobre gradske suradnje s Vladom i državnim institucijama – kaže Kolarec.

Nova škola u potpunosti će biti prilagođena učenicima s invaliditetom, a ispred škole osim “školskog trga” bit će zasađen i voćnjak.

U OŠ Ščitarjevo na jesen

Osim te škole, čiji se početak gradnje još ne zna, u Ščitarjevu će već u listopadu učenici nastavu pohađati u obnovljenoj školi s novoizgrađenom sportskom dvoranom.

Obnova te škole kao i gradnja dvorane koštat će 13,5 milijuna kuna koje financira Ministarstvo regionalnog razvoja.

Dosad je 400 učenika raspoređenih u 18 razrednih odjela nastavu slušalo u sedam učionica, a dogradnjom će od listopada imati 13 učionica.

Izvor: Večernji list