Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradski zbor 'Franjo pl. Lučić': Posjet Gradišćanskim Hrvatima u Mađarskoj

zborGradski zbor „Franjo pl. Lučić“ prošlog je tjedna gostovao kod Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj.

Samo dva dana druženja s članovima tamošnje hrvatske zajednice urodilo je prekrasnim dojmovima o ljudima, gradu Šopronu, prigradskom Koljnofu, gdje je zbor bio smješten, i cijeloj zapadnoj Mađarskoj čija je povijest, krajolik i kultura obilježena velikim utjecajem Hrvata. Riječ je o istom onom narodu kojeg je, do početka devedesetih, od sunarodnjaka u Austriji, dijelila tzv. željezna zavjesa i koja je probijena još prije pada Berlinskog zida.

Zbor je, pod ravnanjem prof. Dubravke Veliki, održao dva koncerta, predkorizmeni u Crkvi Svetog Duha u Šopronu, sa standardnim klasičnim i prigodnim pjesmama hrvatskih i stranih kompozitora i hrvatskih narodnih pjesama obrađenih za četveroglasje u Hrvatskom kulturnom domu u Koljnofu. Gradišćanski su Hrvati s radošću pozdravili članove našeg zbora i zahvalili na koncertima, te pokazali koliko im je važno svako gostovanje sunarodnjaka iz pradomovine koju su, silom povijesnih prilika, morali ostaviti prije gotovo 500 godina. Obljetnica tog događaja bit će za dvadesetak godina, ali se već sada ističe u svakoj prigodi potaknuta činjenicom da se hrvatski identitet pomalo utapa u većinski narod.
Suvremene komunikacije i politika prema nacionalnim manjinama ne pogoduje očuvanju multikulturalnosti u smislu očuvanja jezika i obrazovanja, pa iako naši sunarodnjaci u tom dijelu Mađarske ne žive loše, osjeća se nelagoda polaganog nestajanja. Tako, ukratko, stanje opisuje Franjo Pajrić, jedan od najboljih poznavaoca povijesti i kulture Gradišćanskih Hrvata, koji je Zboru bio domaćin, organizator i najbolji mogući vodič.

Osim Šoprona, grada kojeg smatraju mađarskom Atenom ili Dubrovnikom (a doista zadivljuje očuvanošću i neprekinutim povijesnim slijedom koji se očituje u arhitekturi i urbanizmu), zbor je posjetio i grad Koszeg, Hrvatski Židan, gdje je o položaju tamošnjih Hrvata, njihovoj povijesti, jeziku i budućnosti, govorio vl. Dumović, nakon čega su posjetili i muzej sakralne umjetnosti u Prisiki.
Na večeri u Koljnofu, nakon koncerta narodnih pjesama, sa zborom su zapjevali i zasvirali svoje narodne pjesme na arhaičnom hrvatskom, članovi tamošnje zajednice i mladež na tamburicama, te je zajednički zaključak – ponoviti to prekrasno gostovanje koje nije samo upoznavanje, već i podrška očuvanja entiteta koji služi na čast i novoj i staroj domovini.

Poziv

Ovom prilikom pozivamo Velikogoričane lijepoga glasa (i sve koji to žele bez obzira gdje žive i stanuju), da se, ako vole pjevati i ne žale dva puta tjedno po sat i pol, pridruže zboru i pridonesu njegovoj uspješnosti. Osim klasičnog repertoara s vrhunskom podukom, ali i zahtjevna po težini, jamčimo i lijepo druženje, nastupe na prigodnim svečanostima i događajima i gostovanja, u domovini i inozemstvu. Probe su utorkom i petkom od 20 do 21,30 sati u Umjetničkoj školi „Franje Lučića“, Slavka Kolara 39 u Velikoj Gorici.
Zbor je osnovan 1997. godine, primio je brojna priznanja i pohvale u domovini i inozemstvu, te je nezaobilazna činjenica kulturnog života grada i županije. Pridružite se.