Grad Velika Gorica

Vijesti

Nova katastarska izmjera

grad1Gradonačelnik Dražen Barišić danas je obišao rad komisije koja radi na upisu zgrada i novoj katastarskoj izmjeri. Nakon upisa zgrade Cvjetno naselje 8 do 18, koja je danas na redu, preostaje 15 neupisanih zgrada. Prema očekivanoj dinamici, do kraja godine trebale bi biti upisane sve zgrade kojima upravlja Grad.

Grad Velika Gorica jedan je od prvih gradova koji provodi novu katastarsku izmjeru u urbanom dijelu grada, odnosno u samom središtu. Stoga je i jedan od prvih gradova koji se susreo s velikom problemima usklađivanja realnog stanja između stare, analogne i nove, digitalne katastarske izmjere.

Kroz dugi niz godina postotak neusklađenosti između stanja na terenu i stanja u evidenciji katastarskog operata te u evidenciji koju je vodio zemljišnoknjižni sud je rastao i gomilao se. Odnosi se to na pravo vlasništva pojedinih čestica, njihovu površinu i oblik. Javljaju se i slučajevi da su pojedine čestice sastavni dijelovi privatnih okućnica, a u zemljišnim knjigama se vode kao vlasništvo Grada. Dolazi do problema imovinskopravnih odnosa, jer bi se u tim slučajevima Grad trebao upisati kao suvlasnik okućnica pa i kuća.

Neusklađenost je posljedica i činjenice da je zemljište u građevinskom području odlukama nekadašnje Općinske skupštine donesene temeljem Zakona o građevinskom zemljištu proglašeno društvenim vlasništvom. Izvršene su parcelacije te građanima dodjeljivano pravo korištenja građevinskih čestica. Stupanjem na snagu Ustava RH 1991. godine ukinuto je društveno vlasništvo, a 1997. godine, temeljem prijelaznih odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima nosioci prava korištenja postali su vlasnici predmetnih parcela. Prostornim planovima dijelovi malih površina između građevinskih čestica ostavljani su za pješačke prolaze pa i parkove i vrtove, ali se planska koncepcija s vremenom mijenjala i napuštala, pa su građani počeli te parcele obrađivati, ograđivati i s vremenom posvajati. Kako bi se izbjegle neugodnosti oko identifikacije takvih čestica, te kako bi se omogućilo građanima upis prava vlasništva u cijelosti, ovim putem se pozivaju da podnesu zahtjeve Odsjeku pravnih poslova i upravljanja gradskom imovinom i to prije poziva katastarske i sudske komisije radi javnog izlaganja.

Inače je grad u fazi donošenja Odluke o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada kojom će se takvi slučajevi moći regulirati.

Na novoj katastarskoj izmjeri i obnovi zemljišnih knjiga, kao i na upisu zgrada u zemljišne knjige rade dvije komisije sastavljene od djelatnika Općinskog suda i katastra, a njihov rad sufinancira Grad Velika Gorica, kako bi se slučajevi rješavali brže i efikasnije.

Kad govorimo o upisu zgrada, važno je istaknuti da je veliki dio goričkih zgrada upisan u zemljišne knjige. Ostalo je 15 –ak neupisanih zgrada, oko kojih se vode sudski sporovi po pitanju vlasništva. Prema očekivanjima Velika Gorica bi do kraja godine trebala završiti upisi svih zgrada kojima je upravitelj.