Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik na Biblijskom bdijenju

IMG_0146_799x532„Neizmjerno mi je drago što sam se pridružio Biblijskom bdijenju zbog svih vjernika, ali ponajviše zbog sebe osobno, jer, mogu reći, nakon ovog prvog iskustva da se osjećam ispunjeno i zadovoljno. Danas osjećam veliki ponos i zahvalu što mi je Bog podario život, obitelj, suprugu i djecu, a molim ga da mi podari snagu, mudrost, iskrenost i skrušenost u vođenju Grada Velike Gorice“ – napisao je, između ostalog, u Knjigu utisaka gradonačelnik Dražen Barišić nakon čitanja Biblije.

Gradonačelnik je Bibliju čitao u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici i tako se pridružio velikoj biblijskoj zajednici, koja Biblijsko bdijenje organizira već punih deset godina.

Čitanje počinje na blagdan Pepelnice nakon večernjeg misnog slavlja, a danonoćno čitanje Božje riječi – Svetoga pisma, od prve do posljednje stranice, traje neprekidno pet dana i noći. Čitanje Svetoga pisma odvija se uz zapaljenu uskrsnu svijeću, a svi čitači obilježeni su vanjskim znakom – šalom koji nose oko vrata.
Uz vjernike ove središnje i najstarije župe, u Biblijskom bdijenju sudjeluju i vjernici iz ostalih velikogoričkih župa i drugih župa Pokupsko – odranskog dekanata, te iz Zagreba.

Godine 2008., na početku biskupske Sinode o Božjoj riječi, neprekidno čitanje čitavog Svetoga pisma organizirano je i u Rimu, a u cijelosti ga je prenosila talijanska televizija RAI. Čitanje je započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Biblijska zajednica Navještenje pripremila je za tu izvanrednu prigodu dokumentarni film i knjigu o iskustvu čašćenja Božje riječi poniklom u Hrvatskoj, a primjerci tih materijala, na engleskom i talijanskom jeziku, podijeljeni su sinodalnim ocima i novinarima iz cijeloga svijeta koji su pratili rad Sinode. Iskustvo čašćenja Božje riječi dosad je zaživjelo u desetinama župa u Hrvatskoj i inozemstvu.