Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Postaja za mjerenje kakvoće zraka

PITANJE:

Kome služi mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka u parku Dr Franje Tuđmana? Skoro mjesec dana na info display-u stoji jedna te ista slika na kojoj dominira temperatura od 19 celzijusa. Od samog postavljanja isti display je više pokvaren, nego što služi svrsi.
Hvala!

Goran Vukić

ODGOVOR:

Automatska mjerna postaja za praćenje kakvoće zraka Velika Gorica dio je lokalne mreže za trajno praćenje kakvoće zraka Zagrebačke županije i kao takva uvrštena je u bazu podataka o kakvoći zraka Agencije za zaštitu okoliša, koja je dostupna na web adresi http://lokalnemreze.azo.hr/iszo/iskzl/gmap.jsf. Displej na stanici informativnog je karaktera i vrijednosti prikazane na displeju u stručnom smislu nemaju osobitu vrijednost, budući da prikazuju samo trenutno stanje kakvoće zraka, dok je za procjenu stvarne kakvoće zraka potrebno praćenje u duljim vremenskim razdobljima, o čemu se izvještaji mogu pogledati na prije navedenoj web stranici.
Automatska mjerna postaja kontinuirano prati i bilježi podatke o kakvoći zraka, ali do nedavno nije imala izravnu vezu na internet, pa su se podatci o kakvoći zraka pratili u obliku mjesečnih izvještaja. Trenutno priprema godišnje izvješće o praćenju kakvoće zraka tijekom 2009. godine koje će biti dostupno na navedenoj web stranici. Grad Velika Gorica također planira uspostaviti zasebne stranice o zaštiti okoliša na gradskom portalu, gdje će također biti postavljeni linkovi na stranice s ovim podatcima.

Marko Ružić, dipl. inž. biol.
stručni savjetnik za zaštitu okoliša