Grad Velika Gorica

Vijesti

Završio projekt WASTE NO WASTE: Kućanske kante i dalje na dijeti

Košara ili kapa od peglanih i pletenih plastičnih vrećica kao novi modni detalj? Zašto ne, ako je ponovna upotreba otpada kao korisne sirovine jedan od načina zbrinjavanja otpada.

Osim što su se na 95 radionica u školama diljem Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije peglale vrećice, na završnom sastanku partnera u projektu WASTE NO WASTE („Nije za baciti“) održanom 30. studenog 2009. saznajemo da je projekt mališane zabavio i proizvodnjom novog papira iz starog tehnikom kaširanja. Zahvaljujući uvjerljivim radionicama o reciklaži pod vodstvom članova udruge Zelena mreža aktivističkih grupa, čak 72% djece je u provedenim anketama izjavilo da vjeruje kako bi moglo vlastitim, pravilnim ponašanjem prema otpadu utjecati na svoje prijatelje i okolinu da isto čine i oni.

Od samog početka projekta WASTE NO WASTE u kolovozu 2008. godine, osim Zelene mreže aktivističkih grupa uz bok VG Poduzetničkog centra d.o.o. kao voditelja projekta stali su još i Grad Velika Gorica, Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županija, VG Čistoća d.o.o., udruga Zelena akcija Mičevec i talijanski partner ACEGAS APS iz Trsta. „Zelena akcija Mičevec je od listopada 2008. godine provodila anketiranje odraslih u obje županije, pa smo tijekom 140 info-dana saznali da čak 46% građana ocjenjuje vlastiti pristup reciklaži odličnim ili vrlo dobrim. Istodobno, 84% komunalnog otpada ili kućanskog smeća koje završi na odlagalištima u Sisačko-moslavačkoj, odnosno 89% u Zagrebačkoj županiji, čini preradivi otpad, dakle iskoristive sirovine koje tako ostaju neiskorištene i proizvode zagađenje“, izjavila je Mirela Schreiber, voditeljica projekta iz VG Poduzetničkog centra, i dodala: „Zato smo s partnerima izradili 80.000 letaka, 30.000 brošura, 400 postera, više od 4200 platnenih vrećica s porukom Iskoristi-operi-poderi-recikliraj i objavili 22 oglasa u lokalnim časopisima. Tu su i dvije on-line igre s porukom pobijedi otpad i drugi sadržaji koji će biti dostupni na www.waste-no-waste.com i po završetku projekta. Kroz sve te alate nastojali smo poručiti građanima kako smanjiti količine komunalnog otpada recikliranjem, odnosno kako staviti kućansku kantu na – reciklažnu dijetu!“ Uz to, Velika Gorica je opremljena sa 30 modernih podzemnih kontejnera za PET, staklo i papir sa vrećama za pražnjenje i novim komunalnim vozilom opremljenim za upravljanje cijelom infrastrukturom podzemnih i nadzemnih kontejnera. Spremnost na suradnju su iskazala i brojna komunalna društva na području obje županije, pa će stanovnici većih gradova tijekom idućih tjedana dio letaka primiti i poštom.

Svega toga ne bi bilo da Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva nisu u srpnju 2008. godine odlučili sufinancirati 74,22% od ukupnih 436.700 eura projektnog budžeta kroz program prekogranične suradnje Phare 2006 Adriatic, dok su ostatak snosili hrvatski partneri. Naime, Hrvatska reciklira oko 10% ukupno proizvedenog otpada, a zemlje članice EU – 27%. Poboljšanja u postupanju otpadom su potrebna svima i moguća su samo ako ih prihvati uvesti svaki pojedinac. Uzme li se u obzir da je 95% hrvatskih građana na početku anketiranja izjavilo da bi željelo biti bolje informirano o reciklaži, partneri u projektu WASTE NO WASTE zaključuju da cijeli projekt zbilja „nije za baciti“.