Grad Velika Gorica

Gradsko vijeće | Vijesti

Prekinuta 4. sjednica Gradskog vijeća

IMG_7939s4. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice prekinuta je nešto iza 21 sata, zbog nedostatka kvoruma. Nastavak sjednice održat će se 2. prosinca 2009.

Naime, tijekom 4. točke dnevnog reda (Prijedlog Odluke o obavljanju osnivačkih prava i obveza nad Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Velike Gorice) razvila se rasprava o poslovniku Gradskog vijeća, odnosno o pravnoj utemeljenosti izmjena prijedloga tijekom sjednice Vijeća.

Predalagateljica navedene odluke, Vesna Fabijančić Križanić tada je ispred kluba SDP-a zatražila stanku od 45 minuta. Po svršetku stanke, na sjednicu Vijeća nisu se vratili vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSP-HSU, te neki od vijećnika koalicije SDP-HSLS-DC-HNS.

Predsjednik Gradskog vijeća Goran Beus Richembergh mogao je samo konstatirati kako Vijeće više nema kvorum, te je sazvao nastavak sjednice za 02. prosinca 2009.

Prije prekida sjednice, Gradsko vijeće je primilo na znanje Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Velike Gorice za 2008. godinu, te izglasalo Odluku o donošenju Detaljnog plana uređenja proširenja groblja Ščitarjevo i Odluku o davanju u zakup poslovnog prostora.

Tijekom rasprave o Izvješću Državnog ureda za reviziju, najviše vremena posvećeno je spornom ugovoru o nabavci gradskih autobusa, o čemu su posljednjih dana pisali svi značajniji mediji u Hrvatskoj.

Za vrijeme Aktualnog sata gradonačelnik Dražen Barišić i njegovi zamjenici Stjepan Kos i Ervin Kolarec odgovarali su na pitanja o izgradnji sportske dvorane, cijeni grijanja, pauk službi, novoj prometnoj studiji…

Vesna Fabijančić Križanić (SDP) postavila je pitanje o statusu pauk službe u gradu. Gradonačelnik Barišić odgovorio je kako pauka na velikogoričkim ulicama nema još od ljeta, zbog čega je tada pozvao na razgovor koncesionara, koji ga je uvjeravao kako pauk služba normalno radi. Kada je postalo jasno da pauk služba ipak ne obavlja ugovorenu obvezu, koncesijski ugovor je raskinut od strane Grada zbog neobavljanja usluge i neplaćanja koncesijske naknade. Koncesionar je predložio nagodbu prema kojoj bi mu Grad isplatio nešto manje od 4,7 milijuna kuna.

Tajana Amšel Zelenika (DC) postavila je pitanje o cijeni grijanja i što se čini kako bi ona bila niža. Gradonačelnik Barišić je odgovorio kako će rješenja biti uskoro predstavljena.

Damira Šimunića (SDP) zanimalo je da li je točna informacija kako je uložena žalba na postupak javne nabave za izgradnju nove sportske dvorane, te što je sa teleskopskim tribinama koje bi se trebale postaviti u dvorani srednjoškolskog centra.
Zamjenik gradonačelnik Ervin Kolarec odgovorio je kako je tvrtka Gradnja d.o.o. Osijek uložila žalbu na odluku Općinskog suda Velikoj Gorici, kojom je ugovor o izgradnji sportske dvorane potpisan sa bivšom gradskom vlasti proglašen ništavnim. Kolarec je izjavio kako je natječaj za novog izvođača radova otvoren do 17. prosinca 2009., te kako očekuje da će novi ugovor o izgradnji dvorane biti potpisan u siječnju iduće godine.
Vezano uz teleskopske tribine, zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos izjavio je kako sredstva koja je Grad osigurao nisu dostatna, te će Zagrebačka županija u proračunu za iduću godinu osigurati dodatna sredstva, a tribine će biti postavljene po svršetku školske godine.

Vesna Marijetić (DC) pitala je zbog čega je Grad naručio novu prometnu studiju, kada je isti izvođač izradio prometnu studiju 2005. godine.
Gradonačelnik Barišić odgovori je kako je nova studija bila nužna zbog prometne ekspanzije, kojoj svi svjedočimo. Grade se nove prometnice, što će dovesti i do nove organizacije prometa u gradu.