Grad Velika Gorica

Vijesti

Konstituirano Vijeće za prevenciju kriminaliteta

CRW_9704Danas je u zgradi Gradske uprave održana konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta u Gradu Velikoj Gorici.

Predsjednik Vijeća je gradonačelnik Dražen Barišić, dok su ostali članovi: Evelin Mustapić – načelnik Policijske postaje Velika Gorica, Ervin Kolarec – zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, vlč. Josip Ružman – dekan Velikogoričko – odranskog dekanata, vlč. Ivica Budinšćak – župni vikar Župe navještenja BDM, Vitomir Boić – predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici, Drago Klasnić – predsjednik Prekršajnog suda u Velikoj Gorici, Ines Fabijanić – predstavnica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, Roman Repač – pročelnik UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, 
mr.sc Arijana Mataga Tintor – stručna savjetnica za djecu i mlade, Stjepan Žordić – predstavnik UO za mjesnu samoupravu, te Snježana Dražić Pavić – ravnateljica OŠ Eugena Kumičića.

Nakon usvajanja poslovnika Vijeća, načelnik Policijske postaje Velika Gorica Evelin Mustapić, informirao je nazočne o stanju sigurnosti na području Grada. Mustapić je naveo kako je u 2009. godini zabilježen porast kaznenih djela u odnosu na prethodnu godinu od 11%, ponajviše zbog povećanog broju zapljena opojnih droga. U porastu je i obiteljsko nasilje, što je alarmantan problem, jer obiteljsko nasilje predstavlja izvorište maloljetničke delikvencije. Broj prometnih nesreća je manji nego prošle godine. Mustapić je naveo i kako ove godine na području Grada nije zabilježen niti jedan ozbiljniji slučaj remećenja javnog reda i mira. Ukupnu sigurnost u Velikoj Gorici ocjenio je vrlo dobrom.

Vlč. Josip Ružman smatra kako je ovisnost među mladima problem s kojim se treba prioritetno boriti, dok je vlč. Ivica Budinšćak najavio akciju “Vjerom protiv droge”.

Predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici ukazao je na veliki problem alkoholizma i povezanosti sa obiteljski nasiljem, dok je Drago Klasnić, predsjednik Prekršajnog suda u Velikoj Gorici, kazao kako su ove godine zabilježena 133 slučaja nasilja u obitelji, za razliku od prošlogodišnjih 87.

Ines Fabijanić, predstavnica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, rekla je kako se bilježi i porast vršnjačkog nasilja, te da žrtve takvog nasilja često s vremenom i sami postaju nasilnici. Ravnateljica OŠ Eugena Kumičića, Snježana Dražić Pavić, izjavila je kako se trgovci i ugostitelji ne poštuju zakon o zabrani prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima.

Mr. sc. Arijana Mataga Tintor, stručna savjetnica za djecu i mlade pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj, upoznala je nazočne sa gradskim programima prevencije kriminaliteta i maloljetničke delikvencije, te iznijela rezultate istraživanja provedenog među velikogoričkim učenicima, koje je pokazalo da im je alkohol dostupan i u trgovinama i u ugostiteljskim objektima.

Članovima vijeća obratili su se i Mihael Varga, zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke, te Zdravko Valent, voditelj MUP-ovog Informativnog centra za prevenciju.

CRW_9706CRW_9712CRW_9716CRW_9717