Grad Velika Gorica

Najave

Od 15. listopada živimo u Mjesecu hrvatske knjige

knjiznica1Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige svake se godine odvija od 15. listopada do 15. studenoga, a svojim se akcijama, s ciljem popularizacije knjige i čitanja, ali sve češće i obrazovanja i informiranja u svim područjima ljudskoga djelovanja, uključuju gradske knjižnice širom Hrvatske.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je Međunarodnoj godini astronomije koja se obilježava u spomen na prvu upotrebu teleskopa u povijesti, što je učinio Galileo Galilei prije točno 400 godina i tako udario temelje modernom proučavanju svemira i, u širem smislu, suvremenoj astronomskoj znanosti.

Pozivamo vas stoga da se u Gradskoj knjižnici Velika Gorica tijekom idućih mjesec dana uključite u naša događanja vezana uz astronomiju: u Središnjem odjelu za odrasle poslušajte predavanje o čudima dubokog svemira uz javno promatranje neba kroz teleskope u parku ispred Knjižnice, te saznajte što mladi mogu naučiti o astronomiji čitajući popularni časopis Drvo znanja. U Područnoj knjižnici Galženica poslušajte (i pogledajte!) predavanje voditelja Planetarija Ante Radonića o planetima Sunčeva sustava te kroz dvije tematske izložbe upoznajte djelovanje fizičara i astronoma Otona Kučere, osnivača Zvjezdarnice Zagreb, i ostalih hrvatskih astronoma, a ako ih pažljivo proučite, prijavite se za sudjelovanje u nagradnoj igri Hrvatski astronomi jer deset najsretnijih osvaja besplatno godišnje učlanjenje u Gradsku knjižnicu Velika Gorica. Djeca mogu sudjelovati u prigodnim likovnim radionicama Dječjeg odjela, te se uključiti u edukativni kviz Koliko poznajem svemir?

Osim tematski vezanih, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica nastavljamo i upoznavanje sa zavičajnom baštinom pa ćete na tribini o baštinskim institucijama u Središnjem odjelu moći saznati što sve čuvaju hrvatske knjižnice te pogledati dokumentarac o povijesti i djelovanju naše i vaše knjižnice, uz popratnu izložbu i razgledavanje monografija iz turopoljskog kraja. Oni koji vole poeziju mogu svratiti na druženje sa velikogoričkim pjesnikinjama Brankom Jagić i Jasnom Vugom u Galženici, a u Dječjem odjelu upoznajte se s još jednim vidom nematerijalne hrvatske baštine – legendom o riječkim Morčićima – koja će biti popraćena revijom tradicionalnog nakita Zlatarne Križek.

Na kraju sve vas pozivamo da u petak 23. listopada zajedno s nama čitate pod zvijezdama – knjižnica će biti otvorena do 22.00 sata, a zajedno ćemo čitati knjige po vašem i našem izboru!
Čekamo Vas u Gradskoj knjižnici Velika Gorica!

Cjelovit program Mjeseca hrvatske knjige 2009. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica možete preuzeti ovdje.