Grad Velika Gorica

Iz medija

Zbog nove piste na Plesu rušit će se 450 objekata

zlz1Današnje izdanje poslovnog dnevnika Business.hr donosi tekst Dražena Tomića o planovima za izgradnju nove piste Zračne luke Zagreb.

Prema ove godine izrađenom dodatku master plana razvoja ZLZ-a, nova bi pista trebala biti izgrađena na udaljenosti 2175 metara od postojeće, umjesto dosad planirane lokacije udaljene 1500 metara. Novi planovi, koji ulaze u prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Zagrebačke županije i koji se trenutno izrađuju, značili bi rušenje 450 obiteljskih kuća i drugih objekata na tom području.

Gradnja nove piste može značiti preseljenje vojne baze, ali i probleme s budućom istočnom obilaznicom Velike Gorice. Druga uzletno-sletna staza zahvaća i prostor vodocrpilišta Črnkovec.

“Prostorno-planskim rješenjima treba osigurati zaštitu podzemnih voda budućeg vodocrpilišta, razvoj cestovnog prometa u funkciji povezivanja Velike Gorice i šireg područja s novim Domovinskim mostom na Savi, zaštitu izvora rijeke Odre, zaštitu područja arheološkog nalazišta Andautonija te, što je najvažnije, osigurati razvoj postojećih naselja na tom području uz primjenu svih zaštitnih mjera od negativnog utjecaja zračne luke na život ljudi u tom području”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić za Business.hr.