Grad Velika Gorica

Vijesti

Desetogodišnji Perica osmislio projekt očuvanja Odre

pericaUčenik petog razreda Osnovne škole Eugena Kumičića, Perica Meštrović, osmislio je način kako urediti obalu rijeke Odre. I ne samo to, svoj je projekt Perica predstavio gradonačelniku Draženu Barišiću.

Odri je potrebno vratiti stari sjaj, kaže ovaj bistar desetogodišnjak koji o rijeci zna iznenađujuće mnogo. Prema njegovoj ideji, uz suradnju i potporu Grada Gorice i Zagrebačke županije, prostor i korito rijeke čistili bi članovi braniteljskih udruga uz određenu naknadu za svoj rad. Koliko bi ona iznosila, Perica kaže nije izračunao, jer ne zna koliko se naplaćuje kilogram smeća. “Ovdje ima mnogo zelenila, bilja i endemičnih vrsta flore i faune. Ponosimo se našom stoljetnom hrastovom šumom koju bi mogli još više popularizirati, a na rijeci otvoriti brojne sadržaje poput sportskog ribolova te tako razviti turizam”, razlaže dalje svoju ideju Perica.

Za početak, gradonačelnik je poveo cijeli Peričin razred na izlet do rijeke Odre. Uz Pericu, koji je predstavio Odru, o rijeci ali i znamenitostima govorio je i učitelj Kazo Šipušić. Gradonačelnik Barišić priznaje, bio je iznenađen kad je jednog ponedjeljka u uredu zatekao Pericu s ovakvom idejom koja mu se odmah svidjela. “Perica je došao sa svojo obitelji, a ja sam mislio da im je potrebna financijska ili neka druga pomoć. Kada mi je Perica počeo objašnjavati o čemu je riječ ostao sam ugodno iznenađen”, priznaje Barišić te dodaje kako će Peričin projekt svakako uvažiti i realizirati.

Britak na jeziku, bistar i pametan, ovaj mali diplomata, kaže, kad odraste volio bi se baviti politikom, a gradonačelniku je poručio “nakon vaša tri mandata nadam se da ću postati gradonačlenik”.