Grad Velika Gorica

Gradsko vijeće | Vijesti

Gradsko vijeće nije usvojilo zaključke o povratu imovine

skupna12Na danas održanom drugom dijelu 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, nisu usvojeni predloženi zaključci o zemljišnim zajednicama i povratu njihove imovine.

Uz predlagatelje zaključaka, Zdravka Lučića (HNS) i Vesnu Fabijančić Križanić (SDP), kao uvodničari u ovu točku dnevnog reda, govorili su gosti Gradskog vijeća, Rudi Šimac, predsjednik Saveza zemljišnih zajednica Slovenije (Zveze agrarnih skupnosti), dr. Ivan Jurić redovni profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu, župan Plemenite opčine turopoljske Franjo Kos, te predsjednik udruge Urbarskih i zemljišnih zajednica Turopolja, Stjepan Rakarec.

U diskusiji koja je uslijedila, Vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera istakli su kako podržavaju povrat imovine oduzete u vrijeme komunizma, ali da predloženi zaključci predstavljaju korak unatrag u odnosu na mjere koje su poduzeli gradonačelnik Dražen Barišić i njegovi zamjenici, osnivanjem Povjerenstva za povrat imovine zemljišnim zajednicama.

Vijećnik Tomo Vidović (HDZ) upitao je zbog čega prethodna vlast u svom mandatu nije ništa učinila po pitanju povrata imovine, nego su tek sad reagirali kad je gradonačelnik Barišić poduzeo prve konkretne poteze. Ante Šimunović (HDZ) podsjetio je, da je HDZ jedini podržao HNS-ov prijedlog o održavanju tematske sjednice o zemljišnim zajednicama početkom ove godine, ali ga tada nisu podržali HNS-ovi koalicijski partneri.

Predsjednik Vijeća Goran Beus Richembergh izrazio je stav, kako je povrat imovine pitanje nacionalnog suvereniteta, te da ono mora biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU.

Za prijedlog ‘Zaključka o davanju podrške zahtjevu ovlaštenika zemljišnih zajednica da Sabor Republike Hrvatske donese zakone o povratu imovine i ustanovljenju zemljišnih zajednica’, kojeg je u ime HNS-a predložio Zdravko Lučić, kao i za prijedlog ‘Zaključka o podršci Zemljišnim zajednicama za povrat njihove oduzete imovine’, kojeg je ispred SDP-a predložila Vesna Fabijančić Križanić, glasalo je 13 vijećnika (HNS-SDP-DC-HSLS, bez Vesne Škare Ožbolt), dok je 13 vijećnika koalicije (HDZ-HSS-HSP-HSU) bilo suzdržano.

lucic drazen35